Przewodnik kawowy
O nas
Cześć! Jesteśmy parą pasjonatów palenia kawy. Tak jak Ty lubimy dobrą kawę. Lubimy poznawać nowe smaki i eksperymentować z różnymi metodami parzenia. Kilka lat temu zaczęliśmy samodzielnie palić kawę na własne potrzeby oraz dla rodziny i znajomych. W pewnym momencie postanowiliśmy zamienić pasję w pracę i powstał pomysł na dailyroast.pl. Przed uruchomieniem strony, oprócz dopracowywania naszych profili palenia kawy, szkoliliśmy się w Florencji w jednej z czołowych akademii kawy na świecie.
Jak dbamy o najwyższą jakość kawy?
Świat kawy jest bardzo różnorodny i jest wiele detali, których nie da się streścić w krótkim artykule. Jednak podstawą jakości naszej kawy są cztery główne filary.
1. Oceniamy ziarna i wybieramy najlepsze z nich
Na początku zbiorów kawy otrzymujemy od producentów próbki ich tegorocznych ziaren. Dzięki temu możemy ocenić ich jakość i walory smakowe. Próbka zielonej (niepalonej) kawy jest poddawana serii testów - mierzymy jej gęstość, wilgotność, rozkład wielkości ziaren oraz badamy ziarna pod kątem 15 różnych kategorii defektów. Następnie przeprowadzamy testowe palenia nowych kaw i oceniamy ich walory smakowe. Po porównaniu kilkudziesięciu "kandydatów", wybieramy do naszej oferty najlepsze ziarna.
2. Zamawiamy tylko świeże ziarna kawy
Zamawiamy jedynie kawy z bieżących zbiorów. Importerzy kawy często trzymają w Europie ziarna za starszych zbiorów, aby zapewnić ich całoroczną dostępność. My wolimy zamawiać ziarna z krajów, które w danym momencie przeprowadzają zbiory. Oznacza to, że od momentu zamówienia przez nas kawy, do pojawienia się jej na stronie, mijają około 4 miesiące. W tym czasie producent przygotowuje nasze ziarna i wysyła je do Europy. Jeśli widzicie na dailyroast.pl kawę z oznaczeniem "dostępna od", to znaczy, że kawa jest jeszcze w drodze do nas :)
3. Przygotowujemy profile palenia
Nie wierzymy, że istnieje jeden profil palenia, który wpisze się w gusta każdego. Dlatego po otrzymaniu kawy od producenta, przygotowujemy trzy różne profile palenia.
Bogaty aromat - profil, który wydobywa najwięcej owocowych i kwiatowych nut z kawy w połączeniu z odrobiną kwasowości
Zbalansowany - zapewnia równowagę kwasowości i goryczy oraz wydobywa więcej nut czekoladowo-orzechowych
Intensywny - idealny dla osób lubiących wyrazistą kawę z mocnymi akcentami i odrobiną goryczki
Dla każdych nowych ziaren kawy wprowadzanych do naszej oferty, przygotowujemy oddzielne profile palenia, tak aby najlepiej podkreślić ich indywidualne walory smakowe.
4. Palimy kawę na Twoje zamówienie
Na dailyroast.pl nie oferujemy kawy "z półki" - palimy ją dopiero po otrzymaniu Twojego zamówienia. W ten sposób, masz gwarancję, że kawa, którą otrzymasz będzie naprawdę świeża.
Nie wysyłamy też kawy zmielonej - ziarna smakują najlepiej, gdy są mielone tuż przed parzeniem. Jeśli nie masz młynka do kawy, skontaktuj się z nami, a doradzimy Ci jaki młynek najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.