Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni
- Parzenie kawy metodą przelewową V60

Caffè Shakerato - włoski przepis na orzeźwiający napój kawowy
Czy wiesz, jak Włosi przyrządzają kawę na zimno? Ich sekret tkwi w tzw. "wstrząśniętej kawie", czyli połączeniu espresso, lodu i cukru. Dzięki intensywnemu mieszaniu napój staje się nie tylko przyjemnie chłodny, ale także zyskuje aksamitną teksturę i gęstą, kremową piankę.

Studio Naae - pexels.com
Składniki:
- Kilka kostek lodu
- Łyżeczka cukru lub syropu na bazie cukru (15g)
- 2 świeżo przygotowane espresso (60g)
Sposób przygotowania:
- Zaparz 2 świeże espresso, razem około 60g kawy.
- Do shakera dodaj kilka kostek lodu, wsyp łyżeczkę cukru i wlej gorące espresso. Jeśli nie masz shakera, możesz go zastąpić słoikiem.
- Zamknij shaker i wstrząsaj nim intensywnie przez około 20 sekund.
- Przelej gotowy napój do szklanki. Tradycyjnie caffè shakerato podaje się w kieliszkach do martini.
Jeśli wolisz kawę z mlekiem, przygotuj spienione na zimno mleko, wlej je do szklanki i dolej caffè shakerato na górę. Wymieszaj i gotowe!
W tym przepisie gorąca kawa pozwala cukrowi szybko się rozpuścić, a wlanie świeżo zaparzonego espresso bezpośrednio na lód sprawia, że smak i aromat kawy są lepiej zachowane. Koniecznie go wypróbuj!
Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni
- Parzenie kawy metodą przelewową V60