Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Ekspres korbowy - sekret idealnego espresso
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni
Czy wiesz, że kawa jest produktem sezonowym?
Zazwyczaj nie zaliczamy kawy do kategorii produktów sezonowych, ponieważ jest ona dostępna przez cały rok. Jednakże, jeśli zależy nam szczególnie na świeżości ziaren, powinniśmy zdawać sobie sprawę, kiedy odbywają się zbiory owoców kawowca w zależności od regionu uprawy.
Regiony uprawy kawy w większości znajdują się w obrębie tzw. pasa kawowego pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Są to tereny z klimatem tropikalnym lub subtropikalnym, dlatego panują tam odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy roślin kawowca.
W Ameryce Środkowej, w krajach takich jak Kostaryka, Panama, czy Honduras, zbiory trwają zazwyczaj od listopada do marca. W tych krajach klimat pozwala na zbieranie ziaren, gdy są one w optymalnym stopniu dojrzałości.
Afryka, szczególnie Etiopia i Kenia, także odgrywa ważną rolę na rynku kawy. Etiopia, uważana za kolebkę kawy, rozpoczyna zbiory od października i trwają one do grudnia. Kenia, znana z kawy o wyraźnych kwasowych nutach, zbiera swoje plony w podobnym okresie.
W Azji, Wietnam – drugi co do wielkości producent kawy na świecie – przeprowadza zbiory głównie od października do stycznia, skupiając się na kawie Robusta. W Indonezji, zbiory różnią się w zależności od wyspy; na Sumatrze odbywają się one od października do grudnia, a na Jawie od czerwca do września.
Rozumienie sezonowości zbiorów kawy ma kluczowe znaczenie dla nas, producentów, i mamy nadzieję, że przyczyni się również do ułatwienia konsumentom poszukiwania najświeższej i najwyższej jakości ziaren.
Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Ekspres korbowy - sekret idealnego espresso
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni