Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni
- Parzenie kawy metodą przelewową V60
Jak przechowywać kawę, aby dłużej cieszyć się jej świeżością?
Jeśli zależy Ci na zachowaniu świeżości i aromatu ziaren kawy, oto kilka wskazówek dotyczących ich właściwego przechowywania oraz rzeczy, których należy unikać.
Głównymi wrogami kawy są światło, wilgoć, tlen i ciepło. Dlatego przede wszystkim przechowuj zakupione ziarna w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Podczas zamykania opakowania zaleca się pozbyć się nadmiaru powietrza ze środka, aby ograniczyć utlenianie ziaren kawy. Wszystkie nasze opakowania posiadają wentyl, który umożliwia wydalenie zbędnych gazów ze środka opakowania, jednocześnie nie pozwalając powietrzu z zewnątrz przedostać się do środka.
Opakowanie kawy przechowuj w temperaturze pokojowej. Jednakże, aby uniknąć nagrzewania opakowania pod wpływem promieni słonecznych, zaleca się przechowywanie go na przykład w szafce.
Nie zaleca się przechowywania uprzednio zmielonej kawy, ponieważ w takim stanie kawa momentalnie traci wszystkie smaki i aromaty. Zmiel kawę tuż przed jej parzeniem.
Aby cieszyć się świeżością i kompleksowością smaku naszych ziaren, spożyj je w ciągu miesiąca od daty palenia. Po upływie tego czasu kawa nadal nadaje się do spożycia, ale może stracić na intensywności smaku i aromatu.
Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni
- Parzenie kawy metodą przelewową V60