Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni
- Parzenie kawy metodą przelewową V60
Dlaczego wysokość uprawy kawy ma znaczenie?
Zastanawiasz się, dlaczego producenci kawy zawsze podają wysokość jej uprawy jako jedną z istotnych informacji?
Wysokość uprawy krzewów kawowych znacząco wpływa na smak i jakość ziaren. Przede wszystkim chodzi o temperaturę, która wraz ze wzrostem wysokości nad poziomem morza staje się coraz niższa. Owoce kawowca w niższej temperaturze dojrzewają wolniej, co pozwala ziarnom na pełne rozwinięcie ich smaku i aromatu.
Dodatkowo, w wyższych lokalizacjach panują sprzyjające warunki wilgotnościowe i występują regularne opady. Dzięki temu krzewy kawy mogą lepiej wchłaniać wodę i składniki odżywcze z gleby, co przekłada się na późniejszą jakość ziaren.
Kolejne istotne kwestie to gleba i szkodniki. Gleby w wyższych lokalizacjach są często bardziej żyzne i mniej erodowane, co przekłada się na lepsze warunki dla uprawy kawowców. Ponadto w tych rejonach występuje mniejsze ryzyko chorób roślin i ataków szkodników.
W zależności od regionu, plantacje kawy zazwyczaj znajdują się na wysokościach pomiędzy 800 a 2000 metrów nad poziomem morza.
Jednakże wzdłuż górskich pasm And, zwłaszcza w Peru i Boliwii, można również spotkać plantacje kawy położone na wysokościach przekraczających 2000 metrów nad poziomem morza.
Jeśli zależy Ci na znalezieniu kawy o złożonym profilu smakowym i aromatycznym oraz wyrazistej kwasowości, to zalecamy wybierać ziarna z Peru, Boliwii, Etiopii, Kolumbii czy Kostaryki jasno lub średnio palone.
Przewodnik kawowy
- Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć
- Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej
- Kawa - produkt sezonowy
- Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna
- Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze
- Korzyści zdrowotne z picia kawy
- Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej
- Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno
- Orange Freshpresso – przepis na upalne dni
- Parzenie kawy metodą przelewową V60