Młynek do kawy - kluczowy element parzenia kawy

Młynek do kawy jest jednym z kluczowych elementów w procesie parzenia. Jeśli masz dobrą, świeżo paloną kawę oraz odpowiednio ustawiony i dobrany młynek, to prawie na pewno uzyskasz smaczny i aromatyczny napój.

Jak wybrać młynek do kawy?

Wybierając młynek, zastanów się przede wszystkim nad swoimi preferencjami dotyczącymi parzenia kawy oraz budżetem, ponieważ rozstrzał cenowy młynków do kawy jest ogromny.

Rodzaje młynków

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje młynków ze względu na sposób mielenia:

Młynki żarnowe:

  • Płaskie: Zapewniają bardzo równomierne mielenie, idealne do espresso. Są zazwyczaj najdroższe, ale gwarantują najwyższą jakość kawy.
  • Stożkowe: Również oferują równomierne mielenie, ale są bardziej przystępne cenowo. Ich zaletą jest uniwersalność, gdyż świetnie sprawdzają się do różnych metod parzenia.

Młynki ostrzowe:

Są bardzo tanie, ale jakość mielenia pozostawia dużo do życzenia. Dlatego też nie są polecane dla kawoszy.

Zarówno młynki stożkowe, jak i płaskie mogą być dobrym wyborem. Jeśli przyrządzasz głównie espresso, najlepiej sprawdzi się młynek płaski żarnowy. Natomiast do wszystkich innych metod parzenia, takich jak Aeropress, Drip, czy French Press, wystarczający będzie młynek stożkowy żarnowy.

Materiał żaren

Warto także zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonane są żarna. Najczęściej spotykane są żarna ze stali nierdzewnej lub ceramiczne.

Stal nierdzewna:

  • Zalety: Żarna stalowe są trwałe, odporne na rdzę i zazwyczaj tańsze w produkcji. Są również mniej kruche niż żarna ceramiczne, co sprawia, że są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.
  • Wady: Mogą się szybciej nagrzewać podczas mielenia dużej ilości kawy, co może wpłynąć na jej smak.

Ceramika:

  • Zalety: Żarna ceramiczne wolniej się tępią i nie nagrzewają się tak szybko jak stalowe, co pomaga zachować aromat i smak kawy. Są również odporne na korozję.
  • Wady: Mogą być bardziej kruche i podatne na pęknięcia przy niewłaściwym użytkowaniu lub upadkach. Dodatkowo nie są tak ostre jak wysokiej jakości żarna stalowe.

Jeśli szukasz trwałego młynka w przystępnej cenie, który poradzi sobie z codziennym użytkowaniem i zapewni wyśmienitą kawę dla różnych metod parzenia, polecamy wybrać ten ze stalowymi żarnami.

Natomiast żarna ceramiczne sprawdzą się dla osób, które planują mielić kawę stosunkowo grubo (np. do przelewów) i mają ograniczony budżet.

Far MWX - pexels.com

Młynki ręczne vs. elektryczne

Ważne jest również zdecydowanie, czy chcesz kupić młynek ręczny, czy automatyczny. Polecamy młynki ręczne na początek przygody z kawą, gdyż stanowią mniejszą inwestycję oraz są przenośne, co pozwala zabierać je ze sobą nawet w podróż. Młynki elektryczne są droższe oraz nie są zazwyczaj przenośne, ale oferują wygodę i szybkość mielenia.

Polecane produkty

Do 200 zł:

W tym budżecie można znaleźć dobre młynki ręczne, na przykład dostępny u nas młynek marki KINGrinder model P2 z stożkowymi żarnami ze stali nierdzewnej, odpowiedni do wszystkich metod parzenia kawy od Espresso po French Press.

200-600 zł:

W tym budżecie można zdobyć lepsze młynki manualne, takie jak młynek KINGrinder model K2 z większymi żarnami, umożliwiającymi szybsze mielenie kawy i odpowiedni do wszystkich metod parzenia, lub podstawowe młynki elektryczne, np. Baratza Encore, wyposażony w stożkowe żarna z hartowanej stali, odpowiedni do przelewowych metod parzenia, takich jak Chemex, Aeropress, Dripper, Syfon czy French Press.

Powyżej 600 zł:

Znajdziesz duży wybór młynków automatycznych. Polecamy DF64, Fellow Opus oraz Eureka Mignon, które są wciąż przystępne cenowo i zapewniają dobrą jakość mielenia.

Podsumowanie

Wybór odpowiedniego młynka do kawy jest kluczowy dla uzyskania najlepszych rezultatów w parzeniu. Zastanów się nad swoimi potrzebami, preferencjami dotyczącymi parzenia oraz budżetem, a z pewnością znajdziesz młynek, który spełni Twoje oczekiwania.