Przewodnik kawowy
Jaką kawę wybrać do ekspresu kolbowego?
Szukasz kawy do ekspresu kolbowego? Zostań, a dowiesz się, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze.
Pewnie już wiesz, że do przygotowania idealnego włoskiego espresso, stanowiącego bazę dla innych napojów takich jak cappuccino czy café latte, niezbędny jest ekspres kolbowy. Jego obsługa początkowo może wydawać się skomplikowana, jednak po zapoznaniu się z urządzeniem i całym procesem, praca z takim ekspresem staje się bardzo satysfakcjonująca, podobnie jak jej efekty w postaci zbalansowanego espresso z gęstą cremą.
Wybór ziaren kawy do takiego ekspresu jest równie ważny, co sam proces przyrządzania napoju. Przede wszystkim zalecamy wybór ziaren Arabiki, które charakteryzują się bardziej złożonymi profilami smakowymi i bogatszym aromatem niż ziarna Robusty. Ziarna kawy powinny być jednorodne pod względem rozmiaru oraz stopnia palenia.
Warto wybierać świeżo palone ziarna, które najlepiej smakują od 5 dni po paleniu aż do miesiąca od tej daty. Okres kilku dni po paleniu (optymalnie 5) jest potrzebny, aby ziarna uwolniły nadmiar nagromadzonych podczas palenia gazów, co pozwala osiągnąć zbalansowany smak, idealny do ekstrakcji w ekspresie kolbowym. Staraj się kupować kawę w małych ilościach i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. Unikaj przechowywania kawy w lodówce lub zamrażarce, gdyż może to negatywnie wpłynąć na jej smak.
Kolejną ważną kwestią jest stopień palenia ziaren. Do ekspresu kolbowego zaleca się ziarna średnio do ciemno palonych, gdyż im mocniej palona kawa, tym lepsza ekstrakcja. Warto także kierować się indywidualnymi preferencjami smakowymi. Jeśli lubisz kwiatowo-owocowe nuty oraz wyrazistą kwasowość, wybierz ziarna jaśniej palone. Natomiast, jeśli preferujesz czekoladowo-orzechowy smak z nutą goryczki, zalecamy ziarna mocniej palone.
Dodatkowo należy pamiętać o młynku. Najlepiej sprawdzi się młynek żarnowy, ponieważ dla odpowiedniej ekstrakcji w ekspresie potrzebujemy drobno zmielonej kawy. Ustawienia młynka należy dopasować każdorazowo przy użyciu innych ziaren. Stopień mielenia powinien być dostosowany tak, aby uzyskać ekstrakcję na poziomie 1 g kawy na sekundę, czyli 30 g espresso z 15 g ziaren w ciągu 30 s. Proporcja ilości kawy do espresso powinna wynosić 1:2 (15 g ziaren na 30 g espresso). Zbyt grubo zmielona kawa spowoduje zbyt szybką ekstrakcję, co w efekcie sprawi, że napój będzie wodnisty i kwaśny. Natomiast zbyt drobno zmielona kawa wywoła zbyt długą ekstrakcję, czyniąc espresso nadmiernie gorzkie, cierpkie i ze spalonym posmakiem, co może także prowadzić do zatkania ekspresu.
Po uwzględnieniu wszystkich tych aspektów i poświęceniu odrobiny czasu na praktykę będziesz mógł cieszyć się idealnym espresso codziennie w domu. Mimo że początkowo może to wydawać się trudne, gwarantujemy, że warto zgłębić ten temat.