
Jaką kawę wybrać do ekspresu kolbowego?
Szukasz kawy do ekspresu kolbowego? Zostań, a dowiesz się, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze.
Pewnie już wiesz, że do przygotowania idealnego włoskiego espresso, stanowiącego bazę dla innych napojów takich jak cappuccino czy café latte, niezbędny jest ekspres kolbowy. Jego obsługa początkowo może wydawać się skomplikowana, jednak po zapoznaniu się z urządzeniem i całym procesem, praca z takim ekspresem staje się bardzo satysfakcjonująca, podobnie jak jej efekty w postaci zbalansowanego espresso z gęstą cremą.
Wybór ziaren kawy do takiego ekspresu jest równie ważny, co sam proces przyrządzania napoju. Przede wszystkim zalecamy wybór ziaren Arabiki, które charakteryzują się bardziej złożonymi profilami smakowymi i bogatszym aromatem niż ziarna Robusty. Ziarna kawy powinny być jednorodne pod względem rozmiaru oraz stopnia palenia.

Warto wybierać świeżo palone ziarna, które najlepiej smakują od 5 dni po paleniu aż do miesiąca od tej daty. Okres kilku dni po paleniu (optymalnie 5) jest potrzebny, aby ziarna uwolniły nadmiar nagromadzonych podczas palenia gazów, co pozwala osiągnąć zbalansowany smak, idealny do ekstrakcji w ekspresie kolbowym. Staraj się kupować kawę w małych ilościach i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. Unikaj przechowywania kawy w lodówce lub zamrażarce, gdyż może to negatywnie wpłynąć na jej smak.

Kolejną ważną kwestią jest stopień palenia ziaren. Do ekspresu kolbowego zaleca się ziarna średnio do ciemno palonych (u nas profil Zbalansowany oraz Intensywny), gdyż im mocniej palona kawa, tym lepsza ekstrakcja. Warto także kierować się indywidualnymi preferencjami smakowymi. Jeśli lubisz kwiatowo-owocowe nuty oraz wyrazistą kwasowość, wybierz ziarna jaśniej palone. Natomiast, jeśli preferujesz czekoladowo-orzechowy smak z nutą goryczki, zalecamy ziarna mocniej palone.


Punktacja SCA - czym jest i jak ją rozumieć

Kawa specialty - czym różni się od kawy towarowej

Kawa - produkt sezonowy

Wysokość uprawy kawy - dlaczego jest istotna

Młynek do kawy - czym kierować się przy jego wyborze

Korzyści zdrowotne z picia kawy

Przechowywanie kawy - zachowaj jej aromat na dłużej

Caffè Shakerato - włoska kawa na zimno

Orange Freshpresso – przepis na upalne dni

Parzenie kawy metodą przelewową V60